Hoe krijg je jouw huis weer heerlijk schoon?

Hoe krijg je jouw huis weer heerlijk schoon?

25 October 2022 Off By Quinta

Soms ben je een tijdje ziek geweest, of druk, of even op vakantie. Dan kan het zijn dat je na deze tijd rondkijkt in je huis en denkt: ‘pfff, waar moet ik beginnen?’. Dat is zelfs nog erger als je net een feest hebt gehad in je huis of wanneer de kinderen een middagje los zijn gegaan. Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat je er zelf een zooitje van hebt gemaakt en je bent er nu helemaal klaar mee. Dit kan zo niet langer! En dus heb je jezelf voorgenomen je huis weer helemaal schoon te maken. Alleen waar je moet beginnen, dat is de vraag.

De voorbereiding

Een voorbereiding op schoonmaken? Jazeker! Je bepaalt eerst welke ruimte het eerste schoon moet. Welke is het meest vies, óf welke stoort jou het meest? Daar ga je beginnen. Maar, voordat je dat doet, zet je als allereerst de wasmachine (en eventueel ook de droger) aan en vul je vast de vaatwasser. Dan kunnen die apparaten vast draaien. Daarna verzamel je de schoonmaakspullen bij elkaar: een emmer, een grote vuilniszak, een paar vaatdoekjes, een oude handdoek om af te drogen, schoonmaakmiddel en eventuele spullen voor de badkamer (anti-kalk, bleek, schimmelreiniger, spons). En dan ben je er nog niet.

Opruimen

Men zegt dat opruimen al vijftig procent van de schoonmaak is, zo niet meer. Staat de ruimte die je schoon wil maken helemaal vol met spullen? Zoek het dan eerst even uit. Verzamel dozen en zet er het volgende op: voor de kringloop, weggeven aan…?, weggooien, naar de schuur. Daarna ga je stap voor stap alles opruimen. Je begint met vieze kleren in de was te doen en de schone was meteen op te vouwen en op te ruimen. Daarna ruim je losse papieren op. Zoek ze wel meteen uit. Dan ga je verder met knuffels, speelgoed, hobbyartikelen, vaat verzamelen, enzovoort. Kies steeds één ding tegelijk. Je kan kleine dingen verzamelen in mandjes die je in de kasten zet.

Schoonmaken

Is alles netjes gesorteerd en opgeruimd? Dan wordt het tijd om echt schoon te maken. Schoonmaakmiddel is eigenlijk goed voor alles, maar heb je dat niet in huis dan kan je ook gewoon handzeep gebruiken. Voor schimmel zal je zwaarder geschut moeten gebruiken, net als voor kalk. Voor de oven en het gasfornuis zijn weer aparte schoonmaakproducten. Het kan natuurlijk zijn dat je er gewoon niet overheen ziet, al die zooi. Dan is het handig om schoonmaakbedrijf Haarlem in te schakelen. Zij kunnen alles uit handen nemen en dat scheelt jou een hoop tijd.